Kostuum

Premium by Jack Jones

Premium by Jack Jones

Kostuum, pak, we gaan formeel

Nog een paar dagen tot december: dé feestmaand. Een periode waar je van kerstborrel naar kerstdiner en het kerstontbijt rent. Wanneer je tot stilstand komt is het alweer 31 december. Al deze gelegenheden vragen vaak om een wat formelere dresscode. Heb jij van pakken etiquette geen kaas gegeten? Lees dan snel verder voor handige tips van mannenmode blog Bylauri. 

Waar let je op bij het kopen van een kostuum

Iedereen zou op zijn minst één goed kostuum of pak in zijn kast moeten hebben. Natuurlijk hoeft je eerste kostuum niet direct een Italiaans maatpak te zijn. Tegenwoordig kun je bij winkels als H&M, COS en Selected Homme slagen voor betaalbare pakken. Heb je net iets meer te besteden? Dan zijn Suitsupply, Paul Smith en Hackett London favoriet. Via onderstaande illustratie zie je waar je op moet letten bij het kopen van een kostuum.

Pakken illustratie

Basisregels pakken etiquette

*Kijk bij het kopen van een pak altijd naar de knopen van de mouwen en naar de voering. Kunnen de onderste twee knopen open? Dan heb je een goed kostuum te pakken. Hetzelfde geldt voor de voering. Bij een half gevoerd jasje zie je de stiksels. Dit geeft aan dat de afwerking perfect is en dat staat weer voor een hogere kwaliteit.
* Kies voor een pak met twee knopen. Dat is vooral mijn persoonlijke smaak, het staat jonger en moderner.
*Draag je een jasje met twee knopen? Goed zo. Deze kan mits slank gesneden nog een hele eeuw mee. Draag altijd de onderste knoop open.
*Draag je toch een jasje met drie knopen? Nou vooruit, maar let erop dat je alleen de middelste knoop vast maakt.
*Kies je voor een double breasted jasje? Dan draag je alleen de middelste knoop van de linker rij gesloten.
*Ga je zitten? Maak dan alle knopen open. Let er wel op dat je ze weer vast maakt als je opstaat.

Shirts en Noshirt

Onder een kostuum of pak draag je natuurlijk een shirt. Kies altijd voor een slim fit model met een slanke- of button down kraag. Op dit moment zie je veel gekleurde overhemden bij bijvoorbeeld Filippa K, Minimum en Levi’s. Ben je een koukleum of zweet je erg? Dan biedt het Noshirt T-shirt van Passeggio uitkomst. De naam zegt het al, deze kan je onder een pak dragen zonder dat je van die lelijke randen ziet.

Filippa K overhemd blauw

Shirt van Filippa K via Zalando € 104,95

Drie stijltips voor een goed ondershirt van Passeggio

1. Draag altijd een goed ondershirt: zo blijft je overhemd mooi , fris en
voorkom je zweetplekken.
2. Draag een ondershirt met voldoende lengte, vooral aan de achterkant,
zodat hij altijd in de broek blijft zitten.
3.Draag onder witte overhemden een ‘invisible’ kleur. Dit voorkomt lelijke
contouren bij bijvoorbeeld de mouwen.

noshirt-white-smallOndershirt van Passegio € 32,95

Kies kleur

Donkerblauw is de meest gangbare kleur voor een pak. Het is een altijd veilige keuze, maar hé je bent jong. Dus kies je natuurlijk niet voor die ene veel voorkomende kleur. Dit seizoen steel je de show met een bordeauxrood, donkergroen of samengesteld pak (colbert en pantalon in een andere kleur of materiaal). Natuurlijk kan je ook alleen een jasje dragen, in combinatie met een chino maak je je voorkomen in één klap casual.

strellsonBordeauxrood van Strellson

Hackett London LookSamengesteld van Hackett London

Casual GantOf maak je outfit meer casual van Gant

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.