Shark cage diving

Shark Cage diving random picture

Shark cage diving Gansbaai

Op het moment van schrijven is het slechts een klein uur geleden dat mijn grootste droom en tegelijkertijd nachtmerrie is uitgekomen. Als klein meisje maakte ik maar al te graag werkstukken over de haai en dan het liefste over die ene witte. In vriendinnenboekjes hoefde ik dan ook nooit lang na te denken wat mijn lievelingsdier was, geen zoet en aaibaar konijntje, maar de haai. En vandaag BAM heb ik er niet een, maar een stuk of vijftien mogen aanschouwen. Niets anders dan een kooi scheidde mij van deze oerbeesten met een ontelbare rij tanden zo scherp als de grappen van Daniel Arends.

Gansbaai, haaienhoofdstad van Zuid Afrika

Zuid Afrika staat natuurlijk bekend om the big five, maar eigenlijk zijn het the big seven (als je de witte haai en walvis ook meetelt). Voor de dare devils onder ons is Gansbaai en dan eigenlijk het kleine dorpje ernaast (Kleinbaai) the place to be. Zodra je het schattige plaatsje binnenkomt voel je dat dit gebied om haaientoerisme draait. Nu ga ik niet alle voors en tegens opschrijven, want shark cage diving is gewoon zo vet als een drie dubbele Whopper met bacon en kaas.

Shark Diving Unlimited

Na even wat heen en weer gelopen te hebben tussen de verschillende aanbieders van shark cage diving in Gansbaai (Kleinbaai), viel Bylauri’s keuze op Shark Diving Unlimited. De mensen kwamen relaxed over en de boot zag er piekfijn uit (toen had ik de ietwat roestige kooi alleen nog niet gezien). Naast shark cage diving tours doen ze ook research en dat sprak me wel aan.
Vanmorgen om de riante tijd van 10.30 verzamelden we voor een overheerlijk ontbijt en wat haaienfilms, al kende ik de meeste beelden natuurlijk al als fervent Shark Week kijkster. Het oh zo heerlijke uitziende ontbijt laat ik staan, want mijn buik zit vol van de steen in mijn maag. Ik ben toch best wel zenuwachtig (nou KLEIN)…
_MG_6308

Duiken met de haaien in een kooi

Na een luttele vijftien minuten varen, gooit de bemanning het anker overboord. Dit is niet het enige wat de Atlantische Oceaan in wordt geplompt. Rottende vissenkoppen en een mengsel van ingewanden en vissenbloed, moeten de haaien naar de boot lokken. Snel trek ik mijn wetsuit aan om in de kooi plaats te nemen. Dat het water slechts 12 graden is, is wel mijn laatste zorg. De instructies waren duidelijk: hou je handen en voeten binnen de kooi en zorg dat er niets uitsteekt. Wanneer de man down roept, moet je onderwater. Echt iedereen kan het dus, je moet er alleen de ballen voor hebben. Dan is het zover en hoor ik in de verte: DOWN, DOWN. Ik laat de lucht mijn longen vullen en duik naar beneden en daar ineens, alsof ik naar een film kijk, komt de witte haai tevoorschijn vlak langs de kooi. Ik kan zijn tanden tellen.  Na twee seconden ben ik alweer boven water, op zoveel adrenaline is mijn lichaam niet berekend. Dit schouwspel gaat nog een stuk of zeven keer zo door. Na de tweede keer heb ik een nieuwe tactiek bedacht en gaat shark cage diving al een stuk beter. Het was onbeschrijfbaar vet om deze beesten van zo dichtbij te zien, je zou ze bijna willen aanraken. Ik was vooraf zenuwachtiger dan in de kooi: je bent een toeschouwer met de haai als magistraal middelpunt.

Shark Cage Diving picure Bylauri

Shark Cage Diving picure Bylauri

Shark Cage Diving info

Het blijven wilde dieren die haaien, dus je moet het geluk hebben dat je ze ziet. In onze zomer (de Zuid Afrikaanse winter) heb je ongeveer 85% kans dat je ze ziet. Ik was gelukkig in het goede seizoen (april) en dan is de kans 99%. Als je niet in de kooi durft dan zou ik iedereen aanraden om mee te gaan, mijn ouders hebben een onvergetelijke dag gehad en alles bekeken vanaf het dek. Normaal betaal je evenveel voor een plek op de boot, of je nu onderwater gaat of niet. Bij Shark Diving Unlimited hadden ze een speciaal tarief van 800 rand (zonder duik) en 1050 rand (met duik dit is ongeveer 71 euro), maar de prijzen lopen in het hoogseizoen (december/januari) op tot 1300 rand. Ik had verwacht dat het vele malen duurder was, want je krijgt er een herinnering bij die je de rest van je leven niet zal vergeten.

Shark Cage Diving picure Bylauri
Yes, I’m still alive

Stop eating shark fin soup

Met mijn blog bereik ik helaas nog geen Chinezen (de grootste consumeerders van haaienvinnensoep), maar toch wil ik deze man even in het zonnetje zetten. Ik kan me volledig vinden in de tekst op zijn T-shirt. Na het zie van de documentaire van Gordon Ramsay over haaienvinnensoep eindigde ik in tranen. Het was zo pijnlijk om te zien dat de levende vissen werden teruggegooid nadat de vinnen waren verwijderd en ze dus een langzame verdrinkingsdood stierven. In de Nederlandse variant bij de Chinees zitten geen echte haaienvinnen, maar in China betalen ze grof geld voor deze delicatesse (volgens Ramsay smaakt het nergens naar). Ik hoop dat dit stopt, net als de belachelijke wet van Australië dat deze beesten zomaar afgemaakt mogen worden. Gelukkig worden ze in Zuid Afrika een stuk beter beschermd :-).

Shark Cage Diving picure Bylauri
En zo is het maar net Kennedy

Share this Post

3 thoughts on “Shark cage diving

 1. leon en sophia zegt:

  hoi Lauri,
  wat een prachtige belevenis en wat heb je dit weer prachtig verwoord.
  Leuk dat M+P vanaf het dek met jullie konden meeleven.
  De big 7 heb je al te pakken.
  What about the little five?
  Nog prettige voortzetting van jullie prachtige reis.
  liefs
  Léon

 2. Marije zegt:

  Hi Lauri! De doc van Gordon die je noemt.. is dat Shark bait?
  Dan gaat ‘ie op mijn lijstje 😉 x

 3. admin
  admin zegt:

  Hi Marije, ja dat klopt. Vond het een hele heftige documentaire, niet kijken tijdens het eten ;-). x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.