21 dagen zonder suiker en alcohol

zonder suiker eten

suiker

21 dagen zonder suiker en alcohol

Vandaag werd ik weer voor mijn wekker wakker, was ik om 08.15 op mijn werk, heb ik gesport, mijn oude kleding een opdonder gegeven, gegeten en nu schrijf ik dit verhaal. Moraal van deze ietwat saaie opsomming: ik barst van de energie. 21 dagen geleden was ik vooral moe op maandag en dinsdag. Ging ik in het weekend vaak veeeeels te laat (of vroeg) naar bed met een redelijk promillage alcohol in mijn bloed en de daarbij horende nachtelijke frituursessies. Wat is er veranderd? Wie Bylauri een beetje volgt weet dat ik sinds 1 januari geen alcohol meer drink en geen suiker meer eet. Vooral dat laatste blijkt soms een nog grotere opgave dan het behalen van de Nobelprijs. Vandaag dook er weer een artikel van de Consumentenbond op nu.nl op over het gesjoemel van suiker in producten. Voedselfabrikanten zijn zo slim om het woord suiker op vijftig verschillende manieren te gebruiken. Benieuwd tegen welke obstakels ik de afgelopen 21 dagen zonder suiker en alcohol ben opgebotst? Lees dan snel verder.

Een goede voorbereiding is nog steeds veel werk

Na een uitvoerige en ietwat spastische voorbereiding (op zijn Carrie’s uit Homeland) probeer ik zoveel mogelijk informatie over eten zonder suiker te vinden. Ik bestel het boek Zonder Suiker van Anne Marie Reuzenaar en bekijk elke hit die vriendlief Google toont als je de woorden: eten zonder suiker intypt. Als ik het boek van Anne Marie Reuzenaar raadpleeg word ik al snel een beetje bang. Het predikt: SUIKER IS DE VIJAND. Na vijf minuten heeft ze me al te pakken en schiet de zin als een mantra door mijn hoofd. Ik lees het boek in één ruk uit en maak her en der foto’s van de belangrijkste pagina’s. Het boek Zonder Suiker leert welke suikers goed zijn (natuurlijke suikers) en welke minder goed zijn voor je lichaam (geraffineerde, onnatuurlijke suikers). Conclusie: we zijn met zijn allen verslaafd aan suiker.

Zonder Suiker Anne Marie Reuzenaar

Afkicken: de eerste week zonder suiker en alcohol

De eerste paar dagen zonder suiker voel ik me slap, geprikkeld en slaap ik slecht. Dit komt vooral door mijn enorme stijve en scheefstaande nek. Of het een bijwerking is van mijn cold turkey zonder suiker of gewoon pech kan ik helaas niet met zekerheid zeggen. Laten we het op een combinatie houden. Ik vind het helemaal niet moeilijk om mijn geliefde Tyrell’s chips, gekookte worst en focaccia te laten staan en ook naar alcohol snak ik niet.

Twee weken zonder suiker eten

Ik heb de eerste week zonder suiker overleefd. Op zaterdagavond ga ik uit verveling om 21.30 slapen en daarna gaat alles beter. De pijn in mijn nek en hoofd trekt weg en ik ben wat minder cranky. Ik zeg makkelijk nee tegen alle aangeboden suikerbommen op mijn werk en begin meer energie te krijgen. Ik moet bekennen dat ik deze week voornamelijk veel aan wodka en champagne denk. Op de gekste momenten ploppen flashbacks van oud&nieuw op in mijn gedachten (de laatste dag dat ik dronk), maar zo snel als ze komen verdwijnen ze ook weer. PFFFF gelukkig.

champagne-blog

Drie weken zonder suiker

Week drie en ik voel me trots, vol energie en gelukkig. Ik weet dat ik mijn doel zal behalen. Hoe ik me verder voel daar zal ik jullie niet mee lastig vallen, nuttige tips daar heb je wat aan. Wil je ook weleens een maand aardig zijn voor je lichaam? Of wil je je hele levensstijl omgooien check dan snel de volgende wijsheden :-p. Ken je iemand die een maand (of langer) geen suiker meer eet of geen alcohol meer drinkt? Probeer degene dan te steunen en niet over te halen om toch te zwichten voor een borrel of een stuk cheesecake. Het moeilijkste vind ik dat ik overal NEE MET EEN PUNT op moet zeggen. Het was makkelijker geweest als dat niet hoefde.

Suiker en etiketten

Het moeilijkste aan het eten zonder suiker (na het nee zeggen) is dat de hufters van voedselfabrikanten werkelijk overal suiker(varianten) in pleuren. Van gerookte kipfilet, gehaktkruiden tot mayonaise. In mijn vrije uren ben ik dan ook veelvuldig bij Marqt en EkoPlaza te vinden, op mijn knieën zittend voor het schap om alle etiketten af te speuren op de verboden ingrediënten. Hieronder vind je een lijst van 50 andere benamingen voor suiker:

Glucose, Karamel, Basterdsuiker, Glucosestroop, Rietsuikerstroop, Melksuiker, Honing, Moutextract, Kaneelsuiker Glucose-fructose-stroop, Invertsuiker-stroop, Appelsap-concentraat, Kandij, Melasse, Rietsuiker, Suikerstroop Gekarameliseerde suikerstroop, Vruchtensapconcentraat, Fructose, Kandijsuiker, Ruwe rietsuiker, Tarwe-glucosestroop, Appelstroop, Druivensapconcentraat, Saccharose, Gekarameliseerde suiker, Bruine kandijsuiker, Kandijstroop, Maïsstroop, Geconcentreerd vruchtensap, Siroop, Gebrande suiker, Bruine suiker, Karamelsuikerstroop, Lactose, Vruchtensap uit concentraat, Glucosesiroop, Invertsuiker Bruine basterdsuiker, Fructose-invertsuikerstroop, Melkpoeder (bevat ca 51% suiker), Vruchtensap op basis van concentraten, Dextrose Kristalsuiker, Bruine rietsuiker, Gebrande suikerstroop, Magere melkpoeder, Geconcentreerd perensap.

Ik geef toe dat er bij mij heus nog weleens een verborgen suikervariant naar binnen glipt (als ik bij vrienden of in een restaurant eet), maar ik kan zeggen dat ik voor 95% zonder suiker eet. Nog één week te gaan en dan heb ik mijn doel bereikt. Mijn volgende blog zal gaan over de dingen die ik nog wel mag eten en wat ik ga veranderen na deze maand zonder suiker en alcohol. Nu ga ik toch ook even chillen, want ik ben helaas nog niet in een onuitputtelijke Batwoman veranderd. Wie weet volgende week…

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.