De nieuwe- en oude generatie herenmode Eindhoven

Herenmode Eindhoven de Blob

Herenmode Eindhoven

Ook al ben ik geboren en getogen in Amsterdam, ik heb iets met Eindhoven. Alweer drie jaar geleden sliep ik samen met een vriendin in het Pullman Eindhoven Concagne. Ik wilde weleens weten waar dat Eindhoven de gekste vandaan kwam. Dus reed ik met een slakkengang in mijn ‘bijna’ oldtimer naar Eindhoven. Toen wist ik nog niet dat Eindhoven mijn ‘zo goed als’ tweede hometown zou worden. Het afgelopen jaar heb ik er zeker zes weekenden doorgebracht en dat maakt me toch een kleine -al dan niet zelfbenoemde- connaisseur. Wat me naast het enorm gezellige nachtleven opviel is het grote aanbod aan herenmode Eindhoven.

De bekendste mannenmode uit Eindhoven

Net zoals Waalwijk (leer en schoenen), is ook Eindhoven een stad die niet in de Nederlandse modegeschiedenisboeken mag ontbreken. Bekende Nederlandse merken als Witteveen, Peek & Kloppenburg en Floris van Bommel hebben hun roots in deze Brabantse stad liggen. En met van Bommel heb ik dan weer een heleboel, want mijn vader liep vroeger altijd op Bommels. Ik dacht als kleine ukkepuk dat zijn type schoen een Bommel heette. Net zoals je een laars of een sandaal had. Pas later kwam ik erachter dat het om een merk ging. Hij sliep nog net niet in zijn Bommels, waardoor de solide schoen langzaamaan steeds meer veranderde in gatenkaas. Al was het al lang tijd om nieuwe te kopen, hij riep altijd: toe ze lopen nog zo lekker! De familie van Bommel heeft een tijd lang ook voor dames schoenen gemaakt. Of het spreekwoord voor de familie van Bommel is geschreven weet ik niet, maar ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is wel van toepassing. De familie van Bommel besloot de dameschoenen al snel te elimineren om door te gaan met waar ze echt goed in waren: het ontwerpen van herenschoenen.

Floris van Bommel

De klassieke ‘Bommels’ met perforaties van Floris van Bommel

Ontour Eindhoven

Naast deze klassieke herenmode Eindhoven merken, staan er nog meer jonge studenten dan lopers van de Nijmeegse Vierdaagse te trappelen om hun creativiteit te uiten. De jongens achter Ontour zijn misschien wel de meest succesvolle nieuwe generatie op het gebied van herenmode Eindhoven. Zij studeerden -hoe kan het ook anders- aan de Design Academy en hun toffe, eigentijdse, maar ook duurzame ontwerpen vind je inmiddels al over de hele wereld.

Mannenmode Eindhoven

Vroeger ging ik dolgraag naar Londen om te winkelen, want daar had je TOPMAN, Forever21 en Urban Outfitters. En laten we de PRIMARK natuurlijk niet vergeten. Tegenwoordig vind je deze winkels in bijna alle grote steden van ons land en dat is eigenlijk iets waar ik best droeftoeterig van word. Alle steden gaan op elkaar lijken en het wordt steeds moeilijker om iets unieks te vinden. Daarbij worden de meeste winkelstraten van Nederland zo gedomineerd dat je door de H&M’s de Jack&Jones’s niet meer ziet. In Eindhoven zitten al drie H&M’s, maar dat is nog niets in vergelijking met de elf winkels in Amsterdam. Natuurlijk vind je qua herenmode Eindhoven enorm veel ketens, maar er zijn nog genoeg plekken waar je bijzondere boetieks en andere eenmanszaken hebt. Lees snel verder waar je mijn favoriete herenmode Eindhoven kunt vinden.

Strijp-S

Van Strijp-S gaat mijn hart nog net niet sneller kloppen dan dat van een gabber op Thunderdome. Al denk ik dat de BPM’S wel in de buurt komen. Eindhoven staat bekend om de Design Academy en dat voel je direct wanneer je bij Strijp-S in de buurt komt. Bij het Ketelhuisplein vind je bijzondere graffiti en een skatepark. En naast de leuke foodhal herbergt Strijp-S in Eindhoven nog een andere parel: de Urban Shopper. In deze voormalige fabriekshal van Philips vind je 20 winkels die heel wat bijzonderder zijn dan de zoveelste fitgirl met blokjes.

ketelhuisplein Strijp-S

Ketelhuisplein, Strijp-S

Urban Shopper, Strijp-S

Aangezien de straten in Nederland steeds vaker op een waterpretpark lijken is het fijn winkelen bij de Urban Shopper. Het pand is overdekt, maar door de speelse indeling van hout krijg je toch een beetje het idee dat je op een futuristische markt in Tokio aan het rondstruinen bent. Naast unieke producten kun je bij Urban Shopper veel dingen laten customizen (zoals een fiets bij Vélo d’Anvers) of zelf iets maken van leer bijvoorbeeld bij Nyvidd. Verwonder je aan al het moois: van bijzondere kaarten, schilderijen tot de coolste lp’s en jeans. Voor wie naar iets unieks op zoek is, Strijp-S is the place to be.

De Bergen (Kleine Berg, de Grote Berg en de Bergstraat)

Persoonlijk vind ik dit na Strijp-S het leukste gebied in Eindhoven. Ik ben gek op mensen kijken en dan raden hoe ze heten, wat ze doen en waarom ze voor een bepaalde outfit gekozen hebben. Is dit ook jouw hobby? Dan is het gebied rondom de Bergen, je terrein. Plof-, strijk- of flaneer rondom mijn lievelingsrestaurant: Welp, waar ik de op één na lekkerste steak tartaar ooit heb gegeten. Het publiek omschrijft  zich het beste als Eindhovens-chique. Ofwel iedereen doet enorm zijn best -wat ik heel erg waardeer-, maar vooral sommige vrouwen schieten net iets door in het hoge glittergehalte. Het winkelaanbod varieert naar mijn idee van Russisch-chique tot echte mooie zaken, zoals Mensroom. De straat is gemoedelijk, of op zijn Brabants gezegd: kei gezellig. Terrassen waar je voor oesters of bitterballen kunt kiezen wisselen elkaar af net als het winkelend publiek en de bijzondere boetieks.

mesnroom eindhoven

Mensroom in Eindhoven

De Admirant (Nieuwe Emmasingel)

Een van de meest bijzondere gebouwen van Eindhoven is de Blob. Je zou denken dat dit het Europese hoofdkwartier van de NASA is, maar niets is minder waar. Je vindt er namelijk Sissy Boy. Niet alleen dit gebouw is een bezoek waardig, maar ook de rest van de straat waar je bijvoorbeeld de van Bommel winkel vindt.

Share this Post