Sensation 2013

sensation 2013 into the wild

Sensation 2013 Into the Wild

Sensation Into the Wild

Afgelopen zaterdag vond Sensation voor de dertiende keer plaats in de Amsterdam Arena. Bylauri was erbij samen met 39.999 anderen. Om negen uur ’s avonds gingen de deuren open voor de pers. Daar volgde een korte uitleg over de show. Waar moesten we op letten? Wat was er nieuw? Bij binnenkomst hadden we allemaal een witte armband gekregen, die moesten we vooral goed in de gaten houden, maar daarover later meer. De show van Sensation 2013 staat helemaal in het teken van Into the Wild en dan met name de jacht tussen man en vrouw, het spel van verleiden. Naast de openingsshow, vond er tijdens elke dj-wissel een nieuwe show plaats.

Sensation 2013 AmsterdamBekijk hier de openingsshow van Sensation 2013: Awakening of the night creatures.

Iedereen is onderdeel van de show

Het is vijf minuten voor elf, de Amsterdam Arena is zeker al voor 80% gevuld, want iedereen wil de openingsshow meemaken. De Deluxe dekken raken vol en de spanning wordt opgebouwd. Dan kan het aftellen beginnen 5, 4, 3, 2, 1. Dierlijke danseressen verschijnen op het podium, een zware mannenstem klinkt en de muziek wordt gestart: Sensation  2013 Into the Wild kan beginnen. Het podium in het midden om de dj heen is een grote slang waar projecties op worden afgebeeld. Deze laten veel ruimte over voor je eigen interpretatie, zo kan iedereen er wat anders in zien. Ik hoorde hersenen vallen en andere vonden de slang meer op een Alien lijken. We zien snelle bewegende projecties van bossen en andere natuur verschijnselen aangevuld met lasers, rook en water. Heel veel water, dat wel zes meter de lucht in wordt geschoten. Sensation weet wel hoe ze een show moeten weggeven. Wat ik het allerleukste aan de show vond waren de polsbandjes. Deze konden door RFID op afstand bestuurd worden. De eerste keer dat de bandjes gingen branden, hoorde je het publiek gillen van enthousiasme. We waren met zijn allen letterlijk onderdeel van de show geworden. Vanaf het Deluxe dek zag het er fantastisch uit, de zaal kleurde van rood, naar blauw en dan opeens weer geel.

SENSATION 2013 POLSBANDJE

Show off

De dresscode op Sensation is heel strikt. Iedereen moet in het wit, met een beige broek kom je er niet in. Zelf ben ik helemaal geen fan van wit, maar ik snap het wel. Iedereen in het wit gekleed biedt veel mogelijkheden. Je kunt van alles op de bezoekers projecteren en de zaal in een mum van tijd van kleur laten veranderen en dat lukt alleen als iedereen in het wit is. Het is soms wat moeilijk om je vrienden terug te vinden, want het onderscheidt is moeilijk. Toch probeert iedereen op zijn of haar manier op te vallen. Ik heb dan ook weer heel wat aparte creaties voorbij zien komen. De man verkleed als baby, staat met stip op één van meest vreemde outfits. Ook de Anonymous maskers waren dit jaar niet echt origineel, op het einde lagen ze dan ook her en der op de grond verspreid. Ik zag ook veel dames op torenhoge hakken. Die deze in de loop van de avond in een hoekje dumpten. Op blote voeten danste het toch beter en daar kan ik alleen maar mee instemmen. Naast het publiek waren het vooral de Models at Work dames die de show stalen van Sensation 2013. Met kleurrijke tooien en begeleid door sexy mannen met trommels, paradeerden zij zich een weg tussen de verschillende ringen van de Amsterdam Arena.

Sensation models at work

De dj’s van Sensation 2013

Sensation staat voor vooruitgang, maar toch wordt dat niet altijd even gewaardeerd. Vorig jaar regende het online-klachten over de line-up. Dit jaar kiest Sensation voor veilig en vertrouwd, met veel ruimte voor Nederlandse houselegendes. Mr. White opent zoals gewoonlijk de avond met een toegankelijke set. Daarna was het de beurt aan de voor mij onbekende Nic Fanciulli. Sunnery James en Ryan Marciano kregen de Arena pas echt in beweging dankzij klassiekers als Tiesto – Lethal Industry en de versterking van een live drumband. Hierna volgt Fedde le Grand, nog een dj van Hollandse bodem. Ook hij houdt het ritme er goed in. Nicky Romero weet dit helaas niet zo goed bij te houden en laat de Arena een stuk minder druk achter. Gelukkig blijven de die-hard fans staan tot het licht wordt en Mark Knight achter de draaitafels plaatsneemt. We gaan nog een uurtje los met zijn allen en dan is Sensation 2013 alweer voorbij. Tenminste voor de meeste bezoekers. In het Deluxe dek gaat het nog door tot 08.00, maar dat redden mijn benen niet meer.

sensation 2013 Mr. White

Sensation facts

Bij Sensation zitten ze niet stil. Sinds 2000 organiseren ze feesten in de Amsterdam Arena en vanaf 2005 verhuisden deze shows naar andere landen. Inmiddels is Sensation in 27 landen te vinden. Het duurt wel 12 tot 18 maanden voordat een nieuwe show helemaal tot in de puntjes is voorbereid. Dit is nog maar een klein lijstje van de benodigdheden van Sensation 2013 Into the Wild:

– 4 grote opblaasbare elementen, met een totale lengte van 350 meter. Deze vormen samen de slang.
– 40 trailers vol met showmateriaal
– 24 waterfonteinen
– 3 km vol met LED strengen.

De nieuwste show van Sensation start altijd in thuisbasis Amsterdam, voordat hij de wereld overgaat. Ik vond het fantastisch om bij deze première te zijn en ben benieuwd hoe de rest van de wereld hierop gaat reageren.

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.