Handige health apps

Toen ik laatst in Eindhoven was vertelde mijn vriendin over een documentaire die ze had gezien op de publieke omroep over mensen die van alles bijhielden via apps en trackers. Van hun bloeddruk, slaappatroon, tot het aantal stappen per dag. Ze hielden werkelijk waar alles bij wat maar te meten viel. Ook moesten ze vaak aangeven hoe gelukkig ze op een bepaald moment van de dag waren… Nu gaat dit natuurlijk behoorlijk ver, maar ik moet toegeven dat ik ook best wel wat dingen bijhoud via handige health apps… En daar komt steeds meer bij…

Google Fit

Het begon allemaal in Bali, daar ontmoette ik iemand die mij wees op de Google Fit health app. Deze app meet niet alleen je stappen, maar ook andere activiteiten als fietsen en hardlopen. Vooraf vul je een aantal gegevens in zoals je gewicht, lengte en je doel. Mijn doel is elke dag 1 uur bewegen en dat haalde ik op Gilli T gemakkelijk, maar hier in Amsterdam vaker wel dan niet. Als je het doel behaalt krijg je daar een vrolijk bericht vol met gejuich van (alsof je elke dag het WK wint) en dat werkt best verslavend kan ik je zeggen. Als ik nu zie dat ik op een dag slechts tien minuten heb bewogen dan ga ik altijd nog even een extra rondje om, of het nu regent of niet. Behalve dan op hele brakke dagen, waarvan ik al trots op mezelf ben dat ik van mijn bed naar de bank ben verplaatst, maar dat terzijde. Google Fit meet altijd en zo kwam ik erachter dat festivals en feesten heel erg goed zijn voor het aantal stappen… Wat dacht je van alle toiletbezoekjes en elk rondje dat je haalt bij de bar… Een flinke danssessie ziet de app daarbij als hardlopen en een potje hakken als fietsen. Hahahaha….

google fit

Fitbit One

Google Fit alleen vond ik nog niet genoeg en dus schafte ik een Fitbit One tracker aan voor een schamele 90 euro (met een gratis app). Deze tracker met een geheugen als Einstein hield mijn slaapritme nauwlettend in de gaten, zo ook het aantal stappen en kon daarbij ook nog eens zien hoeveel trappen ik had gelopen… Ja, ik heb het over de verleden tijd, want mijn Fitbit sneuvelde helaas al snel. Hij hield namelijk niet zo van de wasmachine… oeps blondie… Het apparaatje nog een keer kopen ging me iets te ver en daarbij gebruikte ik Google Fit toch het meeste.

fitbit one

Myfitnesspal

Naast Google Fit gebruik ik sinds een aantal maanden Myfitnesspal en je bent gewaarschuwd, want deze handige health app is -vooral voor control freaks- erg verslavend. Met Myfitnesspal hou je dagelijks precies bij wat je eet en drinkt. Daarnaast kun je invoeren hoeveel je bewogen hebt (en daar is Google Fit weer handig voor). Zo zie je precies wat erin gaat en er weer uit (qua calorieverbruik dan he, viespeuken…) Ik heb als doel om elke dag maximaal 1500 calorieën te eten. Zo val ik volgens deze app 0,25 gram per week af. Ik moet jullie bekennen dat ik van het meeste voedsel op deze planeet wel weet hoeveel calorieën er in zitten. Mede door mijn maand zonder suiker en alcohol heb ik heel wat verpakkingen in mijn handen gehad en daarbij ben ik altijd wel wat neurotisch geweest als het om het aantal calorieën gaat. Rekenen is alleen nooit mijn sterkste kant geweest, dus echt zeker weten wat ik per dag binnen kreeg….? Enneh zo wilde ik ook gewoon niet geloven dat er in een shotje Jagermeister bijna 200 calorieën zitten en een glas wijn 100+. Die telde ik dus eigenlijk nooit mee. Nou dat is sinds de komst van Myfitnesspal wel anders. Elke dag weer vul ik braaf in wat ik eet en drink en dus ook mijn genuttigde scroppino’s of dat ene blokje kaas in de supermarkt. Resultaat: ik ben 1 kg afgevallen en ben me nog veel bewuster van wat ik in mijn mond stop. Ook probeer ik de avonden gevuld met wijn echt tot een minimum te beperken, want ik weet: wijn=kater=slechte keuzes als het om eten gaat. En ja aan de andere kant zie ik soms dat ik nog 900 calorieën op een dag ‘over heb’, dus dan kan een hamburger van de Biertuin er best wel in. En dat zonder schuldgevoel. Hoezeeee.

Hieronder heb ik een aantal van mijn tabellen geplaatst die je via de website van Myfitnesspal makkelijk kunt bekijken.

goede dagDit was een relatief goede dag

 

slechte dagDit was een slechte dag

resultatenresultsworkout

verbranding

 

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.