Een maand zonder suiker eten

zonder suiker eten

zonder suiker eten

Een maand zonder suiker eten en geen alcohol drinken

01-02-2014 om 00.01 was het zo ver: mijn eerste drankje van 2014. Gut wat smaakte de wodka met 7up heerlijk. Na een maand lang aan water en thee te hebben gelurkt was het ongelofelijk lekker om iets zoets te proeven. Het voelde als een enorme overwinning, want ik had het vooral op dag 31 van mijn missie moeilijk. Heel moeilijk. Ik telde de minuten af voordat het twaalf uur werd, was moe en een tikkeltje chagrijnig (nou een tikkeltje, PMS is er niets bij ;-)). Gelukkig ging het de week ervoor een stuk beter.

Vier weken zonder suiker en alcohol

Ik voel me bijzonder goed met mijn nieuwe leven zonder suiker eten en geen alcohol. Ik maak lange dagen op het werk, plan mijn agenda overvol en sport zo’n drie a vier keer per week. Als ik in een tijdschrift blader zie ik een uitspraak staan van een ex-alcoholverslaafde. Hij heeft het erover hoeveel meer tijd je ‘overhoudt’ als je niet feest en drinkt. Daar heeft hij me behoorlijk te pakken. Ik denk er steeds vaker aan dat ik het nog ga missen, want hoe nu verder? Als ik de uitzendingen van Radar en Kassa bekijk en ontdek dat er zelfs in Lipton Tea suiker zit, dan weet ik het allemaal niet meer. Aan de ene kant voel ik me zo goed zonder suiker en zou ik dat makkelijk nog een hele lange tijd vol kunnen houden, maar de alcohol is een ander verhaal.

Lees hier een interessant artikel over de boeven van een voedselfabrikanten. De gebakken lucht top tien van Radar als het om misleidende etiketten gaat.

Missie geslaagd en hoe nu verder

Deze vraag rijst nog een flink stuk vaker dan dat André Kuipers de ruimte inschiet door mijn hoofd. Het is heel makkelijk om alles resoluut te verbannen, maar dat kan niet voor eeuwig. Althans ik niet. Ik pak het boek Zonder Suiker van Anne Marie Reuzenaar er bij en lees de 90/10 regel nog eens na. Wanneer 90 procent van je voeding gezond is (zonder toegevoegde suikers, en E-nummers in mijn geval), dan mag je de andere 10 procent best eens wat eten of drinken van de verboden lijst. Het biedt voor mij houvast. ‘S avonds een borrel of een, twee, drie, vier, acht, tien? Dan daarna niet langs de McDonalds of snackbar, maar gewoon een speltboterham of wat yoghurt. Nu ik eigenlijk alles weer mag eten ben ik zo afgekickt van suiker dat ik er helemaal geen behoefte meer aan heb. Ja, op de 7up in mijn wodka na dan. Chocoladetaart? Nee, dank je. Koek, snoep, chips, KFC? Doe mij maar een avocado met wat zeezout. Echt het is ongelofelijk hoe snel je lichaam gewend is aan en vooral vráágt om gezond eten. Ik ben benieuwd of de dag überhaupt nog komt dat ik de KFC (het verhaal doet de ronde dat ze geen Kentucky Fried Chicken meer mogen heten, omdat ze geen echte kip gebruiken, maar speciaal gekweekte kippen zonder kop, veren en poten) binnenstap. Ik sta er niet eens meer gek van te kijken.

Tips om te eten zonder suiker

Zoals jullie al hebben kunnen lezen heb ik de afgelopen maanden heel wat uren hurkend op mijn knieën in natuurwinkels doorgebracht. Stap 1 is het screenen van etiketten. Staat suiker bij de eerste drie ingrediënten? Dan kun je ervan uitgaan dat minstens 1/3 van het product uit suiker bestaat. Mijn expeditie ging natuurlijk een stuk verder, want ik moest op zoek naar de 50 verkapte benamingen voor suiker. Om het mezelf wat makkelijker te maken ontbeet en lunchte ik vrijwel elke dag hetzelfde. Verder dan thee en water kwam ik ook niet (af en toe met wat munt of citroen, jeeeh FEEST). Dus eigenlijk was het wel makkelijk voor iemand als ik die nogal lijdt aan een ernstige vorm van keuzestress.

Ontbijt: Lactose vrije yoghurt, met speltflakes (in gewone muesli en cruesli zit een heel elftal aan suikers verstopt), frambozen, rode bessen, schep stevia en soms nog wat walnoten.
Tussendoor: speltcracker met geitenkaas of rijstwafel met pindakaas (alleen Calvé, in de namaak varianten zitten toegevoegde suikers).
Lunch: 3 spelboterhammen, 1 met een gekookt ei, 1 met een halve avocado en 1 met geitenkaas of rosbief (alleen van de natuurwinkels (in rosbief van de AH zitten E-nummers en dextrose, ofwel suiker). Met een beetje suikervrije mayonaise van De Smaak Van.
Tussendoor: zelfgemaakte soep van broccoli, courgette, spinazie of wat ik maar in huis heb.
Diner: speltlasagne, speltpasta, zoete aardappels met vlees en groente (niets uit een zakje, dus ook geen kruiden of een omelet met groente en fetakaas.

Conclusie een maand lang zonder suiker en alcohol

De eerste week en de laatste dag waren vreselijk moeilijk, daartussenin voelde ik me een stuk beter, fitter en vooral gezonder. Ook voelde ik me af en toe een stokoude oma, zeker toen ik het eerste weekend zonder alcohol uit pure wanhoop, pijn en verveling al zo vroeg op bed lag. De dagen die volgde gingen steeds beter en ik kreeg zowaar complimenten over mijn stralende haar en jeugdige uitstraling. Yes, bij de Albert Hein werd ik 22 geschat, terwijl ik net 27 geworden ben (mijn slechte rookverslaving heb ik nog niet onder controle, maar dat terzijde). Ook merk ik dat mijn broeken losser zitten. Ik weeg mezelf nooit dus kan niet zeggen of ik ben afgevallen of niet. Nu ik zo terugkijk is de grootste conclusie dat ik trots ben op mezelf (en kreeg heel veel steunbetuigingen van trotse vrienden en familie). Ik heb mijn doel bereikt en dat is iets wat ik niet heel vaak kan zeggen. Ik ben wel weer toe aan een nieuwe uitdaging, wie roept?

Share this Post

One thought on “Een maand zonder suiker eten

  1. Pingback: Handige health apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.